Esittelyssä Helena Numminen

Kuka olet, mistä tulet?

Olen viettänyt lapsuuteni Turussa, siirtynyt sieltä Helsinkiin ”töihin” ja päätynyt viitisen vuotta sitten kirjailijaksi Kotkaan. Koko ikäni olen tehnyt ihmissuhdetöitä: opettajana, psykologina ja psykoterapeuttina. Ei hassumpi alku tarinoitten kirjoittamiselle.

Millaisia tekstejä kirjoitat?
Mikä on viimeisin kirjoittamasi teos (tai teksti)? Kerro siitä.

Olen aina ollut kiinnostunut vieraista kulttuureista. Siksi palasin yliopistoon  varsin aikuisessa iässä ja ryhdyin opiskelemaan sosiaaliantropologiaa. Tein tutkimusmatkoja Itä-Afrikkaan, missä opin menemään ”kansan pariin” ja lähes katoamaan sinne. Kaksi kirjoistani Manzesen madonnat (2002) ja  Savannin värit (2010) käsitteleekin afrikkalaisia teemoja. Suomessa minulla on vanha kesämökki ja pihapiiri. Siellä on mukava seurata kasvien ja eläinten elämää ja tuntea itsensäkin alkukantaiseksi. Läheisesti tähän kesäpaikkaan liittyy kirjani Punainen mökki (2010). Teksteissäni käytän mielelläni naisnäkökulmaa. Koen olevani mukana globaalissa naisenergian nousevassa virrassa. Se on voimaannuttava näkemys.

Mitä muuta sinulta on ilmestynyt? Mitä aiot seuraavaksi?

Olen kirjoittanut edellä mainitut kolme varsin erilaista romaania ja lisäksi rikosnovellikokoelman Murhaavasti (2008). Se kertoo naisista, jotka kieltäytyvät uhrin roolista ja ottavat oikeuden omiin käsiinsä. Työn alla oleva seuraavakin kirja kertoo vahvojen naisten tarinaa. Runojani ja novellejani on julkaistu antologioissa ja lehdissä. Kotkassa ja lähikaupungeissa olen lausunut runojani kapakoissa ja taidegalleriassakin.( Vähän kanttia se on kyllä kysynyt.)

Millaisia kirjallisia esikuvia sinulla on?

Esikuvikseni ovat nousseet suomalaiset naiskirjailijat, kuten esimerkiksi Eeva Kilpi, Aila Meriluoto, Märta Tikkanen, Pirkko Saisio, Leena Lander, Sirpa Kähkönen.

Mitä pidät vahvuuksinasi kirjoittajana?

Vahvuudekseni kirjailijana katson monipuolisuuden ja pyrkimyksen globaaliin ajatteluun.

Missä ja milloin kirjoitat?

Runoja kirjoitan aamulla heti herättyä, silloin kun unen luova vire vielä säilyy.  Suorasanaista tekstiä saatan pakertaa myöhään yöhön. Teen töitä puuskittain, en mitenkään säännöllisesti. Kotonani on ihan hyvä työrauha, samoin kesämökillä. Matkoilla teen säntillisesti päivittäiset muistiinpanot.

Miksi kirjoitat?

Kirjoittaminen tuo sisältöä elämään. Jos pidän taukoa, olo alkaa muuttua tylsäksi.

Millaisia vinkkejä antaisit toisille kirjoittajille?

Pitää vaan uskaltaa kirjoittaa läheltä itseään. Meissä itsessämme on kaikki, hyvät ja pahat teot, kaikki tunteet, hulluus, diktaattorin julmuuskin idullaan. Sieltä voi ammentaa loputtomiin. Rohkeasti vaan!

Suosittele yhtä teosta. Perustele.

Käteeni osui jo 50-luvulla ilmestynyt Paul Bowles: Suojaava taivas. Se kertoo elämästä Saharan aavikkokaupungeissa. Kirjassa on runollista mystiikkaa ja samalla siinä kuvataan ihmistä paljaimmillaan. Bertolucci on ohjannut  teoksesta iki-ihanan elokuvan.  Suosittelen luettavaksi, jotta paremmin ymmärtäisimme Pohjois-Afrikan ylpeitä ja periksi antamattomia taistelijoita.

helena.numminen (at) kymp.net

http://helenanumminen.wordpress.com

Tämä postaus on osa sarjaa, jossa esitellään Mikkelin Kirjoittajien jäseniä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: